🦁 Download hier mijn gratis e-book 🦁

Stress? Dit kun je beter niet doen bij stress!

Als burn-out coach kom ik regelmatig in contact met mensen die worstelen met stress. Juist wanneer je merkt dat je last hebt van te veel stress, is het verleidelijk om naar snelle ‘fixes’ te grijpen. Maar laat me je iets vertellen: sommige veelgebruikte methoden bieden slechts kortstondige verlichting en kunnen je stressniveau juist verhogen. Uit mijn ervaring en kennis deel ik graag wat je misschien wel wilt, maar wat kun je beter niet doen bij stress.

Wat kun je beter niet doen bij stress?

1. Het probleem negeren

Ik heb geleerd, zowel professioneel als persoonlijk, dat stress niet verdwijnt door de andere kant op te kijken. Sterker nog, het lijkt wel alsof de stress en spanning zich dan juist hardnekkiger opdringt. Het aanpakken van jouw stressbron is essentieel. Hoe vaak ik ook probeer te ontspannen door te wandelen, te mediteren of andere rustgevende activiteiten, de stress blijft terugkomen zolang ik de oorzaak niet aanpak. Dit is een les die soms moeilijk te leren is, maar oh zo belangrijk.

2. Minder slapen

Zeker bij werkstress die je ervaart doordat je veel werk nog moet verzetten, denk je er misschien aan om dan maar extra uren erin te stoppen. Desnoods ’s avonds laat nog… De verleiding is groot om avonden of misschien zelfs nachten door te halen, in de overtuiging dat dit jouw productiviteit verhoogt. Maar slaap is essentieel voor herstel en mentale gezondheid. Zelf heb ik ondervonden dat ik steeds minder productief word als ik niet goed uitgerust ben. Extra pauzes inlassen om even op te laden, is een veel effectievere strategie dan je slaap opofferen.

3. Meer koffie drinken

De koffieliefhebbers vinden deze tip van wat kun je beter niet doen bij stress niet leuk. Sorry, not sorry. Koffie lijkt soms een oplossing voor stress. Hup een sterke bak en je kunt er weer even tegenaan. Een extra kop koffie lijkt soms een goed idee voor meer energie, maar het effect is vaak van korte duur en kan zelfs averechts werken. Te veel cafeïne kan namelijk leiden tot nervositeit en slaapproblemen, iets wat ik niemand aanraad. Het verergert je stressklachten alleen maar en dat was nou net niet de bedoeling. Om deze reden schenk ik geen koffie in mijn praktijk, maar wel lekkere kruidenthee.

4. Comfort food

Het is zo gemakkelijk om naar ’troosteten’ te grijpen onder stress. Ik heb mezelf vaak betrapt op het bereiken naar chocolade, chips, of een pak koekjes om me even beter te voelen. Hoewel dit tijdelijk prettig kan zijn, leidt het op lange termijn tot meer stress. Want ja, schuldgevoelens en ook nog wat ongewenste kilo’s als je dit vaak doet. En je stress wordt er echt niet minder van helaas. In plaats van comfort food op het lijstje van wat kun je beter niet doen bij stress, focus je juist meer op een gezonde leefstijl met gevarieerde en gezonde voeding. Dan zit je letterlijk beter in je vel en daardoor kun je mentaal weer meer aan.

5. Op de bank hangen

Ik geef toe, op de bank hangen lijkt soms een goede optie. En ik zal de laatste zijn die zegt dat een pyjama dag zo nu en dan niet heerlijk is. Maar ik heb geleerd dat beweging een veel krachtigere stressverlichter is. Actief blijven boost niet alleen je stemming, maar ook je gezondheid. Het is verbazingwekkend hoe een korte wandeling of een lichte workout je perspectief kan veranderen. Dus af en toe een moment op de bank, prima. Maar echt, er is nog nooit iemand echt beter geworden van op de bank hangen. Dus op de bank hangen hoort ook echt in het rijtje thuis van wat kun je beter niet doen bij stress.

6. Het vermijden van de oorzaak

Dit sluit aan bij mijn eerste punt van wat kun je beter niet doen bij stress: vermijden biedt misschien tijdelijk rust, maar op lange termijn wordt het probleem alleen maar groter. Jouw stress, en met name hetgeen jouw stress veroorzaakt, verdwijnt niet vanzelf. Dus, face it & fix it. Om eerst iets meer tot rust te komen, mag je best tijdelijk de oorzaam van stress vermijden. Bijvoorbeeld als dat iets op je werk is, een bepaald project of een collega, probeer dat even minder te ervaren. Maar je zult hoe dan ook een keer een gesprek op je werk aan moeten gaan om tot een echte oplossing te komen.

Van beter niet doen bij stress naar wat kun je wel doen?

We weten allemaal hoe verleidelijk deze ‘oplossingen’ kunnen zijn. Echter, als burn-out coach adviseer ik altijd om bewuste keuzes te maken voor een gezonde stressaanpak. Zoek naar activiteiten die je echt helpen ontspannen en herstellen. Praat met vrienden, een burn-out coach, of iemand die je vertrouwt, en werk samen aan het ontdekken en wegnemen van de bron van jouw stress. Alleen zo kom je weer terug in balans.

Het leven is te kort om overspoeld te worden door stress. Door bewust te kiezen voor gezonde manieren van omgaan met stress en een gezonde leefstijl, kun je de kwaliteit van je leven aanzienlijk verbeteren. Laat ons samen werken aan een stressvrij leven, waarin jouw balans en geluk centraal staan.

Dit vind je misschien ook leuk

Ik ben Lizette

Ik begeleid jonge vrouwen bij het voorkomen van een burn-out, zodat ze een goede balans in hun leven kunnen creëren en meer rust, vertrouwen en plezier ervaren.

Mijn blogs bieden gratis tips en inspiratie en geven je een kijkje in mijn benadering en inzichten. Als je meer over mij wilt weten, lees dan hier verder.

Wil je van je stress af? Laten we samen aan de slag gaan. Kies voor het traject dat bij jou past of neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe ik jou kan helpen om de stress achter je te laten en jouw balans te herstellen.

Socials

Gratis e-book

in mijn gratis ebook leer je…