In het drukke moderne leven lijken we altijd bezig te zijn. Werkverplichtingen, zorgen voor je gezin, sociale verplichtingen, hobby’s, sporten – de lijst lijkt eindeloos. Vaak zijn we gericht op de behoeften van een ander en op de verantwoordelijkheden die we voor onszelf zien, dat we onszelf gemakkelijk wel eens vergeten. Selfcare, oftewel zelfzorg, schiet er vaak bij in. We lijken er niet aan toe te komen. Of we beschouwen het als onbelangrijk. Het klinkt ook wel een beetje suf, selfcare, alsof je dan iedere maand in je eentje stoom af moet gaan blazen in een sauna. Maar dat is niet waar het om draait.
Het klinkt misschien als een luxe, maar wat we inmiddels weten is dat een gebrek aan selfcare kan leiden tot stress- en burn-out klachten en een verlies van balans in ons leven. Laten we daarom eens dieper in gaan op wat selfcare is en hoe je het in je dagelijkse routine kunt integreren.
Wat is selfcare eigenlijk?
Selfcare is wat je doet om gezond te worden en gezond te blijven. Dus goed voor je lichaam zorgen door gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende rust. Maar het gaat verder dan alleen je fysieke gezondheid. Selfcare gaat ook over het aandacht geven aan je emotionele en mentale behoeften. Zoals ruimte geven aan je emoties en tijd nemen om te ontspannen. Hoe beter jij voor jezelf zorgt, des te beter je ook in relaties naar anderen kunt zitten. Gek is dat, want moeders met jonge kinderen bijvoorbeeld cijferen zichzelf juist vaak weg. Terwijl je met gezonde selfcare juist lekkerder in je vel zit als moeder.
Selfcare is dus echt heel belangrijk, juist wanneer je voor een ander wilt zorgen. Denk maar eens aan het voorbeeld van de zuurstofmaskers in een vliegtuig. Tijdens de veiligheidsinstructies voor het opstijgen leggen ze je uit: Zet eerst die van jezelf op voor je een ander helpt. Dat is namelijk de meest veilige manier om ook een ander te kunnen helpen zonder dat je zelf – in dit geval – in ademnood komt. En zo werkt het dus ook in het dagelijks leven.
Hoe maak je voldoende selfcare echt onderdeel van je leven?
Oké, het belang van selfcare is er. Maar hoe kun je dit nou in je leven integreren? Want laten we eerlijk zijn, het moderne leven is druk. Het voelt niet alsof je zomaar opeens een uur per dag tijd ‘over’ hebt om aan jezelf te besteden.
#1 Plan je momenten
Daarom de allereerste tip, pak je agenda of weekplanner erbij en plan momenten voor selfcare. Dat mag om te beginnen vijf minuten per dag zijn of een uur per week. Iets waarvan je voelt dat je het realistisch voor elkaar krijgt. Want stress krijgen omdat je een selfcare moment hebt gepland is natuurlijk niet de bedoeling. Maar als je de momenten dan gepland hebt, hou ze vast, want die zijn je heilig!
#2 Stel grenzen
Daarmee volgt direct mijn tweede tip en dat is je grenzen bewaken. Wil iemand iets van je op het moment dat jij selfcare hebt gepland? Leer ‘nee’ zeggen. Dit is een klein voorbeeld van een situatie om je grenzen te bewaken, maar dat gaat natuurlijk veel verder. Je grenzen bewaken heeft ook te maken met je grenzen leren kennen en voor jezelf opkomen.
#3 Zet je prioriteiten op een rij
We willen het allemaal, maar de werkelijkheid is: je kunt niet altijd alles. En zeker niet alles perfect doen. Wat is voor jou echt belangrijk? Zet dat voor jezelf op een rij en laat daar als eerste je aandacht en tijd naar gaan. De rest komt later. Of niet. Want bij prioriteren stellen hoort uiteindelijk ook keuzes maken in wat je niet meer gaat doen.
#4 Zorg goed voor je lichaam
Je fysieke gezondheid is de basis van selfcare. Gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging en voldoende slaap zijn zo belangrijk. Ik hou niet van moeten, maar ik ontkom er niet aan om je te zeggen dat je hier echt tijd voor moet maken. Wanneer je een fit en uitgerust lichaam hebt, werkt dit namelijk ook door in je emotionele en mentale welzijn. Met andere woorden, je kunt alles veel beter aan en je ervaart er al direct meer rust mee.
#5 Kies voor ontspanning
Een dag zit vaak bomvol inspanning. Het huishouden, voor je kinderen zorgen, op je werk presteren. En de ontspanning? Die komt pas tegen dat we op de bank neerploffen of naar bed gaan. Slapen is wel opladen, maar het is niet de enige ontspanning die je nodig hebt. Juist meerdere kleine momenten overdag helpen je om beter met de inspanning om te gaan. Zo ontstaat er een gezonde balans tussen ontspanning en inspanning. Een stukje ontspanning kan al heel eenvoudig zijn. Met volle aandacht genieten van een warme kop thee. Een warm bad nemen of een paar bladzijden van een goed boek lezen. Een ademhaling of meditatie oefening kan je ook helpen. Of gewoon even niets doen. Want dan doe je eigenlijk heel veel!
#6 Zoek hulp
Als selfcare een uitdaging voor je is, terwijl je voelt dat je jezelf ermee te kort doet en je stressklachten toenemen, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Ik kan je met vroege burn-out coaching begeleiden bij het ontdekken en ontwikkelen van selfcare gewoonten die bij jou passen. Waardoor je stress vermindert, je meer rust gaat ervaren en je met meer plezier kunt genieten.
Selfcare is een investering in jezelf. Neem vandaag de eerste stap en kijk eens hoe jij een beetje beter voor jezelf kunt zorgen. En kun je er wel een steuntje in je rug bij gebruiken? Neem dan vrijblijvend contact met mij op en zie hoe ik je kan ondersteunen.