🦁 Download hier mijn gratis e-book 🦁

Rust vinden bij stress: hoe creeër je een kalmer leven?

Stress. Het is net zo’n onvermijdelijk deel van ons leven als ademhalen. Of het nu komt door het jongleren met werkverplichtingen, het managen van een druk gezinsleven, of het navigeren door de uitdagingen die het leven je geeft, stress is overal. Maar hier is het goede nieuws: rust vinden bij stress is absoluut mogelijk. In dit artikel neem ik je mee in de wereld van stressmanagement en ontdekken we samen hoe je rust kunt vinden bij stress.

Wat is stress?

Wil je rust vinden bij stress, dan is het belangrijk te begrijpen wat stress is. In essentie is stress een reactie van je lichaam op veranderingen of uitdagingen. Het is niet per definitie slecht; het helpt je om in actie te komen, je scherp te houden, en zelfs je uit een gevaarlijke situatie te redden. Zo hebben wij als oer-mensen eeuwenlang weten te overleven. Alleen in de huidige maatschappij met alle verantwoordelijkheden en verwachtingen raken individuele stresssystemen steeds vaker ontregeld. Ze geven zogezegd niet alleen signalen af als er echt iets is. Ze doen dat dan ook als er eigenlijk niet zoveel aan de hand is. Of ze schakelen niet meer uit. En dat is wel slecht, want langdurige stress kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

Langdurige of chronische stress kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten, en op de nog langere termijn obesitas, diabetes, en psychische stoornissen zoals depressie en angst. Mentale vermoeidheid en een gevoel van overweldiging zijn vaak voorkomende symptomen. Herkenbaar? Lees dan verder hoe jij kan rust vinden bij stress.

Effectieve manieren voor rust vinden bij stress

Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen bij rust vinden bij stress. De manieren die ik in dit artikel met je deel hebben allen met elkaar gemeen dat ze je aandacht weghalen van de situatie of de gedachten die jou stress leveren.

1. Mindfulness en meditatie

Mindfulness gaat over het leven in het huidige moment en het bewust zijn van je huidige ervaringen. Meditatie, dat vaak hand in hand gaat met mindfulness, kan bijzonder effectief zijn in het verminderen van stress. Inmiddels zijn er enorm veel ervaringen die bevestigen dat mindfulness en meditatie veel bijdragen aan rust vinden bij stress. Probeer elke dag even te mediteren, zelfs al is het maar voor vijf minuten.

2. Ademhalingsoefeningen

Diepe ademhaling is een eenvoudige, maar krachtige manier om stress te verminderen. Het zal je vrijwel meteen helpen bij het rust vinden bij stress. Eén van de bekendste technieken is de 4-7-8 ademhaling. Dit betekent dat je 4 tellen inademt, 7 tellen vasthoudt en vervolgens in 8 tellen uitademt. Doordat je uitademing langer is, laat je letterlijk los. Dat werkt goed voor het vinden van rust bij stress.

3. Lichaamsbeweging

Beweging is een geweldige stressverlichter. Even je gedachten verzetten, hoor je mensen wel eens zeggen als ze gaan sporten. Nu hoef je echt niet meteen de sportschool in te duiken als je daar geen zin in hebt. of het nu gaat om een complete fitness work-out of een stevige wandeling door je woonwijk, alle beweging draagt bij aan het vinden van rust bij stress. Dit is namelijk iets fysieks. Door de lichaamsbeweging maak je endorfines aan. Dat zijn natuurlijke pijnstillers van je lichaam die als neurotransmitter werken. Een in gewikkeld verhaal, maar deze stofjes verbeteren je humeur. En dat werkt ook weer rustgevend.

4. Tijd in de natuur

Natuur heeft een rustgevende invloed op de geest. Door tijd in de natuur door te brengen verbreed je je perspectief. De combinatie van het zien van de natuur om je heen, het horen van de natuurlijke geluiden en het ruiken van de bomen en planten heeft deze werking. Onbewust maakt de natuur een indruk op je waardoor je je een klein onderdeel in een groter geheel voelt. En dat zorgt voor een ander perspectief. Het helpt je relativeren. En daardoor ervaar je dan weer minder stress.

5. Creatieve uitlaatkleppen

Kun je – net als ik – niet zo goed stilzitten en niks doen, dan zijn er gelukkig ook manieren om op een actieve wijze te slagen in rust vinden bij stress. Denk maar eens aan creatieve activiteiten zoals schilderen, schrijven, muziek maken, of zelfs koken. En vind je mindfulness te zweverig, denk dan eens aan mandala kleuren. Doordat je helemaal op kunt gaan in je creatieve werk, ontsnap je als het ware aan je dagelijkse stress.

Het belang van zelfzorg

Zelfzorg is echt onwijs belangrijk bij het managen van stress. Zelfzorg betekent tijd nemen voor dingen die je gelukkig maken en je gezondheid bevorderen. Eigenlijk zijn er drie belangrijke basiselementen die bijdragen aan het rust vinden bij stress. Dat zijn voldoende slaap, gezonde voeding en het onderhouden van sociale contacten.

Slaap speelt ten eerste een cruciale rol in hoe wij als mensen stress ervaren en ermee omgaan. Denk maar eens aan wanneer je een kort lontje hebt na een slechte nacht. Dan is het heel zichtbaar. Maar het effect van structureel te weinig slaap is nog veel vervelender. En de schade haal je helaas ook niet zomaar in. Zorg daarom voor een regelmatige slaaproutine en creëer een slaapomgeving die bevorderlijk is voor jouw rust. Uitgerust zijn helpt je enorm bij het rust vinden van stress.

Ten tweede heeft je voeding, dus wat je eet, een enorme impact op je stressniveau. De ene persoon gaat juist extra eten bij stress. Een ander verliest haar eetlust door alle stress. Dat is verschillend, maar de voeding die je eet heeft direct invloed op je ervaring van stress. Vermijd daarom overmatige cafeïne (sorry, geen koffie) en suiker, en focus op een gebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten en fruit.

Als laatste is het onderhouden van sociale contacten belangrijk voor het rust vinden bij stress. Je kunt stress namelijk echt van je afpraten met vrienden en familie. Zo verlaag je je stresslevel. Vaak is alleen het delen van je zorgen al een opluchting. Ook kunnen zij je helpen met het omgaan met stress of met de situatie die jou stress oplevert. Het is fijn om te weten dat je er niet alleen voor staat.

Rust vinden bij stress op een manier die voor jou werkt

Niet elke ontspanningstechniek werkt voor iedereen. Het belangrijkste is om verschillende technieken te proberen en te vinden wat het beste werkt voor jou. Zelfs binnen de groepen van methodieken kun je ook veel experimenteren. De ene mindfulness oefening bevalt je bijvoorbeeld net wat beter dan een andere; En vergeet niet: het is oké om hulp te zoeken. Of het nu gaat om hulp in de vorm van coaching of gewoon om een luisterend oor van een vriend, het is belangrijk om de ondersteuning te zoeken die je nodig hebt.

Rust vinden bij stress kun je zien als de reis, niet als de bestemming. Het zal echt niet meteen lukken of vlekkeloos gaan. Geef jezelf de tijd om verschillende manieren een aantal keer uit te proberen. En wat werkt, vooral ook vasthouden en integreren in jouw routines.

Vond je dit een waardevol artikel over rust vinden bij stress? Volg mij op social media voor meer nuttige tips en inzichten over stressmanagement en het creëren van balans. En neem vrijblijvend contact op om te bespreken wat ik voor jou kan betekenen.

Dit vind je misschien ook leuk

Ik ben Lizette

Ik begeleid jonge vrouwen bij het voorkomen van een burn-out, zodat ze een goede balans in hun leven kunnen creëren en meer rust, vertrouwen en plezier ervaren.

Mijn blogs bieden gratis tips en inspiratie en geven je een kijkje in mijn benadering en inzichten. Als je meer over mij wilt weten, lees dan hier verder.

Wil je van je stress af? Laten we samen aan de slag gaan. Kies voor het traject dat bij jou past of neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe ik jou kan helpen om de stress achter je te laten en jouw balans te herstellen.

Socials

Gratis e-book

in mijn gratis ebook leer je…