🦁 Download hier mijn gratis e-book 🦁

Wanneer kies je voor burn-out coaching?

In een wereld die constant in beweging is, ervaren steeds meer mensen de druk van het moderne leven. Het tempo van het leven ligt hoog en veel mensen hebben last van stress, met name op het werk. Dit in combinatie met persoonlijke uitdagingen en de constante stroom van informatie door bijvoorbeeld social media kan een aanzienlijke tol eisen op onze mentale gezondheid. Een fenomeen dat de laatste jaren steeds meer aandacht krijgt, is burn-out. Wanneer een hoge mate van stress blijft aanhouden en er niets verandert, steven je op een burn-out af. Maar wanneer is het de juiste tijd om een burn-out coach in te schakelen? En wanneer kies je voor burn-out coaching?

De achtergrond van burn-out coaching

Het begrip ‘burn-out’ is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een alomtegenwoordige term in onze maatschappij. Een toestand van fysieke, emotionele en mentale uitputting als gevolg van langdurige stress, het komt vaker voor dan ooit tevoren. Het kan iedereen overkomen, van de drukke professional tot de jonge student die worstelt met prestatiedruk. Steeds meer media doen verslag van een toenemende mate van burn-out klachten, met name bij vrouwen.

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor dat wij vrouwen er gevoeliger voor zijn. Ten eerste is er de afgelopen decenia veel veranderd. Onze moeders waren nog veelal volledig thuisblijfmoeder. Wij proberen vaak hetzelfde aan onze kinderen te geven als moeder, in aandacht, huishouden, maar dan wel met een parttime baan ‘erbij’. Een andere reden is dat vrouwen over het algemeen de lat voor zichzelf hoog leggen. Tja, dat doen wij zelf. Maar ja, dat verander je ook niet zomaar. En dat streven stelt ons wel in staat om enorm veel voor elkaar te boksen. Dus het is een mooie kracht, alleen ook een valkuil.

Het herkennen van de signalen van stress en burn-out is ontzettend belangrijk voor het tijdig actie ondernemen. Veelvoorkomende symptomen zijn onder andere aanhoudende vermoeidheid, je krijgt minder gedaan, slaapproblemen, prikkelbaarheid en emotionele uitputting. Wanneer kies je voor burn-out coaching? Wanneer je deze signalen opmerkt, is het van essentieel belang dat je de juiste stappen zet om verdere uitputting te voorkomen en kan een coach je veel opleveren.

De mogelijkheden voor herstel van burn-out klachten

Merk je voor jezelf de waarschuwingstekens van stress op, dan heb je een aantal mogelijkheden. De eerste is simpel: je doet niets. Oftewel je gaat door zoals je nu door gaat. Ik kan je helaas de uitkomst daarvan vertellen. Dat is namelijk dat jouw stressklachten alleen maar erger zullen worden, totdat je jezelf compleet uitgeput hebt en in een burn-out terecht komt. Niets doen is dus eigenlijk geen optie.

De tweede optie is dat je gaat voor zelfhulp. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van boeken of het volgen van een online programma dat erop gericht is jou te helpen met je herstel. Dit kan nuttig zijn. In een vroeg voorstadium van burn-out kan dit ook zelfs voldoende zijn. De boeken zullen je wat inzichten en “aha” momenten opleveren. En wanneer jij zelf in staat bent om die in jouw leven te integreren en vast te houden, kun je verandering teweegbrengen.

De volgende optie is een burn-out coach inschakelen. Ik ben als gediplomeerde coach opgeleid en gespecialiseerd in burn-out klachten en het herstel ervan. Als lid van de Nederlandse Orde van Beroepscoaches volg ik jaarlijks scholing om mijn kennis actueel te houden. Wanneer kies je voor burn-out coaching? Wanneer je behoefte hebt aan een luisterend oor en emotionele steun, omdat je het niet in je eentje opgelost krijgt.

Bovendien, en dat is waar de meerwaarde wat mij betreft echt zit, help ik je als burn-out coach bij het identificeren van de oorzaken van jouw stress, het ontwikkelen van manieren om effectief met stress om te kunnen gaan en het opstellen van jouw plan om stress ook in de toekomst de baas te kunnen blijven. Mijn coaching van enkele maanden gaat je dus je leven lang helpen. Deze persoonlijke begeleiding, steun, aanmoediging en wanneer nodig kritische noot haal je niet uit boeken of een online programma. Daar is persoonlijk contact voor nodig.

En dan is er nog een vierde mogelijkheid, namelijk begeleiding door een GZ psycholoog. Met burn-out klachten kun je ook bij een psycholoog terecht. Dat kan een praktijkondersteuner bij de huisarts zijn of een psycholoog in een eigen praktijk. Er zitten een aantal wezenlijke verschillen in de begeleiding van een coach of van een psycholoog. De allerbelangrijkste vind ik dat ik als coach geen diagnose stel. Een psycholoog doet (en mag) dat wel. Dat betekent dat je bij een psycholoog in behandeling gaat en therapie volgt.

Vaak graaf je met een psycholoog diep in je verleden. Ik spring in op wat zich op dat moment voordoet en passend is bij jouw hulp vraag. En ik ben vooral concreet met je bezig in het hier-en-nu en voor een toekomst met minder stress, niet in jouw verleden. Daardoor ervaren mensen via coaching vaak al sneller minder stress, omdat het praktischer is. Wanneer kies je voor burn-out coaching? Als je dus het liefst direct praktisch en concreet aan de slag wilt met het creëren van meer balans en rust in je leven.

Wanneer kies je voor burn-out coaching vanuit praktisch oogpunt? Op het moment dat je tegen een wachtlijst aanloopt. Veel psychologen hebben een wachtlijst en coaches vaak niet. Natuurlijk is het fijn dat je snel terecht kunt. Het belangrijkste is dat je de ondersteuning kiest die goed bij jou past en waar je iets aan hebt. Hoewel dat ook lastig inschatten voor je kan zijn. Ik kan je als burn-out coach ook ondersteunen tijdens wachttijd of juist na een behandeltraject en gericht op het terugkeren naar werk.

Wanneer kies je voor burn-out coaching?

Wanneer kies je voor burn-out coaching? Er zijn verschillende redenen. Ik geef een aantal voorbeelden van situaties en hulpvragen waarmee je bij mij terecht kunt.

  • Ik ben zo moe, ook al slaap ik een redelijk aantal uren, ik raak steeds verder uitgeput. Hoe kan ik dit omkeren?
  • Ik ben het plezier in dingen aan het verliezen en geniet steeds minder van alles.
  • Ik heb last van fysieke klachten, zoals hoofdpijn, spierpijn, maagklachten, en ik heb sterk het idee dat het door stress komt. Hoe kom ik hier achter, en vanaf?
  • Ik durf mezelf niet ziek te melden, kan ik nog doorwerken?
  • Ik ben uitgevallen en kom er alleen niet uit. Hoe kan ik opladen? En weer op een goede manier terug naar werk?
  • Ik zie overal als een berg tegenop. Hoe kan ik mezelf weer motiveren?
  • Ik pieker zo enorm veel. Hoe kan ik meer balans vinden?
  • Ik word overvallen door emoties. Hoe krijg ik hier grip op?
  • Ik kan me niet concentreren en ik vergeet veel. Zelfs de makkelijkste dingen ontgaan me nu wel eens. Help.
  • Ik heb het gevoel dat ik het niet meer overzie, laat staan aankan.
  • Ik merk dat mijn herstel moeizaam gaat, wat doe ik verkeerd?
  • Ik ga re-integreren na mijn burn-out, hoe voorkom ik een terugval?

Het belang van burn-out coaching

Burn-out coaching gaat verder dan simpelweg symptomen bestrijden; het is een holistische benadering gericht op het leren begrijpen van de dieperliggende oorzaken en het ontwikkelen van duurzame coping-strategiën om toekomstige stress beter de baas te zijn. Enkele redenen waarom het zo waardevol is:

  1. Individuele aanpak: Ieder persoon is uniek en daarom is ieder traject individueel maatwerk.
  2. Zelfreflectie: Zelfreflectie is essentieel voor het begrijpen van de oorzaken van burn-out en het werkelijk kunnen veranderen.
  3. Deskundigheid: In je weg naar herstel is het belangrijk om signalen goed te interpreteren. De klachten van burn-out zijn uiteenlopend. En wat het extra ingewikkeld maakt, is dat bepaalde klachten evengoed een andere herkomst kunnen hebben. Daarom is kennis van stress en burn-out nodig.
  4. Vaardigheden: Als coach kan ik je essentiële vaardigheden leren die belangrijk zijn voor het bestand zijn tegen stress. Denk bijvoorbeeld aan plannen, communicatievaardigheden en het ontwikkelen van assertiviteit.
  5. Preventie van terugval: Mijn burn-out coaching richt zich niet alleen op herstel, maar ook op het voorkomen van terugval. Mijn cliënten leren strategieën om een gezonde balans te behouden en stress te beheren, zelfs na het afronden van de coaching.

Wanneer kies je voor burn-out coaching?

De vraag wanneer kies je voor burn-out coaching is vanuit inhoudelijk oogpunt bekeken. Er zit natuurlijk ook een tijdsaspect aan. Want, wanneer kies je voor burn-out coaching? Met andere woorden, op welk moment? Ik zou zeggen, zodra jij het gevoel hebt dat je niet meer alleen van de stressklachten af komt. Hoe sneller je begeleiding inzet om erger te voorkomen, des te groter en sneller ga je het effect ervan merken.

Het is een beetje net zoals je auto naar de garage. Is de motor echt kapot, dan staat je auto vast wel een tijdje in de garage. En niet te vergeten, je mag daarna ongetwijfeld een flink bedrag aftikken. Terwijl, als je je auto ieder jaar een onderhoudsbeurt geeft, die is zo gepiept en daarmee voorkom je erger. Zo werkt het eigenlijk ook met jouw mentale gezondheid. Dus wanneer kies je voor burn-out coaching? Zodra je er aan denkt. In dat geval kan ik je ook vaak in een klein aantal gesprekken alweer in balans helpen. Daar is het Terug in Balans traject bijvoorbeeld speciaal voor ontworpen.

Ervaar je al langere tijd stressklachten, dan kan burn-out coaching ook zinvol zijn. In het Herstel en Balans traject is er aandacht voor een stuk herstel van energie en rust, zowel fysiek als mentaal. En zodra daar voldoende basis in is, gaan we verder aan de slag met het creëren van jouw balans.

Wanneer kies je voor burn-out coaching, die vraag is denk ik zo wel uitgebreid onderzocht. Burn-out coaching is een krachtig instrument voor het herstel op weg naar een gezonder, meer gebalanceerd leven. Als je jezelf herkent in de signalen van burn-out, aarzel dan niet om contact op te nemen voor een kennismaking. Samen werken we aan het identificeren van jouw stressoren, het ontwikkelen van veerkracht en het herwinnen van controle over jouw balans.

Dit vind je misschien ook leuk

Ik ben Lizette

Ik begeleid jonge vrouwen bij het voorkomen van een burn-out, zodat ze een goede balans in hun leven kunnen creëren en meer rust, vertrouwen en plezier ervaren.

Mijn blogs bieden gratis tips en inspiratie en geven je een kijkje in mijn benadering en inzichten. Als je meer over mij wilt weten, lees dan hier verder.

Wil je van je stress af? Laten we samen aan de slag gaan. Kies voor het traject dat bij jou past of neem contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking en ontdek hoe ik jou kan helpen om de stress achter je te laten en jouw balans te herstellen.

Socials

Gratis e-book

in mijn gratis ebook leer je…